Olisitko jo valmis päästämään irti?

Olet saapunut tienristeykseen ja nyt on aika tehdä päätös siitä, kuinka aiot jatkossa suhtautua unettomuuteesi. Voit jatkaa unettomuutesi kontrolloimista ja torjumista ja sillä tavalla vahvistaa sitä ja sen vaikutusta elämääsi, tai voit päättää hyväksyä unettomuuden aiheuttaman kärsimyksen ja antaa mahdollisuuden luonnolliselle ja levolliselle unelle sekä energiselle uudelle elämälle.

Yksi keskeinen periaate hyväksymis- ja omistautumisterapiassa (HOT) on se, että kontrolli on usein osa ongelmaa niillä elämänalueilla, joita ei pohjimmiltaan voi kontrolloida (kuten ajatukset, tunteet, tuntemukset, muistot). Untakaan ei voi kontrolloida ja mitä enemmän sitä yrität, niin sitä kauemmaksi se karkaa.

Hyväksyminen tarkoittaa, että päätät olla vetämättä köyttä unettomuushirviön kanssa, jolloin lopetat sängyssä pyörimisen, hermoilun, ylianalysoinnin ja energian tuhlaamisen, jotka kaikki pitävät aivosi hereillä ja estävät sinua vaipumasta levolliseen uneen. Lisäksi se auttaa yhdistämään mielessäsi sänkyyn menemisen sikeään nukkumiseen, minkä seurauksena nukahdat jatkossa nopeammin ja pysyt unessa aamuun asti ilman suurempia häiriöitä.

Suurin osa unettomuudestasi johtuu jatkuvasta taistelustasi ja yrityksestäsi välttää unettomuutta eikä niinkään huonosti nukkumisesta itsestään.

Unettomuuden hyväksyminen edellyttää sitä, että olet valmis kohtaamaan kaiken sen kivun ja kärsimyksen, joita olet yrittänyt epätoivoisesti torjua. HOT -terapiasuuntauksen mukaan kipu on joko ns. alkuperäistä tai vahvistettua kipua. Alkuperäinen kipu on unettomuutta aiheuttavan laukaisevan tekijän, kuten esimerkiksi stressin, puolison kanssa riitelyn tai unettomuuteen liittyvän haitallisen uskomuksen aiheuttamaa. Vahvistettu kipu viittaa lisäkipuun, jonka saat aikaan yrityksilläsi kontrolloida ja torjua alkuperäistä kipua. 

Unettomuuden hyväksymisessä auttaa tietoinen läsnäolo. Tietoinen läsnäolo ja siihen liittyvä hyväksyvä havainnointi tarkoittavat sitä, että olet tietoinen siitä mitä tapahtuu, vaikka et pitäisi siitä. Tämä tarkoittaa tilan antamista niille mielen ja kehon tapahtumille, jotka ilmaantuvat, kun valvot tahtomattasi. Se tarkoittaa unettomuuden katsomista ikään kuin uusilla silmillä, kuin näkisit sen ensimmäistä kertaa sen sijaan, että katsoisit sitä menneiden kokemusten verhojen läpi.

Tietoisen läsnäolon harjoituksia on monenlaisia. Blogistani Keep it simple -löydät yksinkertaisen tavan harjoittaa tietoista läsnäoloa. Blogissani Kun ajatukset ahdistavat kerron puolestaan tietoisen läsnäolon menetelmistä, joiden avulla opit aivan uudenlaisen lähestymistavan öisten pelkoajatusten vastaanottamiseen ja jopa niillä leikkimiseen.

Lähde: The Sleep Book, Dr Guy Meadows

Lisää blogeja