Kun ajatukset ahdistavat

Kun yrität nukahtaa, mikään ei voisi olla ärsyttävämpää kuin päässä pyörivät ajatukset, jotka estävät nukahtamisen. On kuin mielestäsi tulisi koti pikkumonstereille, jotka ilmaantuvat tyhjästä heti kun laitat pääsi tyynylle. Tarkoituksenaan pitää sinut hereillä, ne hyppelevät innokkaasti elämäsi ongelmien ratkaisemisesta vanhoissa muistoissa vellomiseen. Sitten ne juoksuttavat läpi päivän tapahtumien ja palauttavat mieleen päivällä käytyjä keskusteluja.

Ne voivat myös muuttua analyytikoiksi saaden aikaiseksi unettomuusajatusten lumipalloefektin:

    • Miksi olen hereillä?
    • Mitä voin tehdä nukahtaakseni?
    • Pitäisikö minun ottaa nukahtamislääke?
    • Pitäisikö minun nousta ylös ja tehdä jotain?
    • Kuinka monta tuntia aikaa minulla on enää nukkua?
    • Mikä minussa on vialla, kun en pysty nukkumaan?
    • Jos en saa pian unta, huomisesta ei tule mitään.
    • Olen varmasti ainoa ihminen, joka ei pysty nukkumaan.
    • Unettomuus saa minut varmaankin sairastumaan vakavasti.

Tällaisena hetkenä ajatustesi torjuminen, välttely tai muuttaminen voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta, mutta se saa ne vain palaamaan vahvempina ja lisääntyneinä! Reaktiosi on normaali ja kertoo siitä, että mielesi yrittää suojella sinua.

Jos sen sijaan hyväksyt ajatuksesi, pystyt havainnoimaan niitä ja asettamaan ne oikeisiin mittasuhteisiin. Kunnioitat silloin sitä tosiasiaa, että ne ovat vain mielesi tuotoksia, ja mielesi on selkeä sen suhteen, että niitä ei kannata ottaa kirjaimellisena totuutena. Sinun ei enää tarvitse taistella päästäksesi niistä eroon tai yrittää muuttaa niitä positiivisemmaksi. Sen sijaan hyväksyt ne taustakohinana tai olioina, jotka vain sattuivat saapumaan mieleesi juuri tänä hetkenä. Hyväksyvä suhtautuminen auttaa sinua ennen kaikkea reagoimaan sellaisella tavalla, joka ei lietso lisää ajatuksia ja ylivireyttä.

Yritä seuraavaksi kirjoittaa monsteriajatuksesi paperille, mikä auttaa saamaan ne pois päästäsi ja luo erillisyyttä sinun ja niiden välille. Tee tämä päiväsaikaan. Anna kullekin ajatukselle oma lyhyt nimi. Vain mielikuvituksesi on rajana! Esimerkiksi: AINOA – Olen varmasti ainoa ihminen, joka ei pysty nukkumaan. Tai SAIRAUS – Unettomuus saa minut varmaankin sairastumaan vakavasti. Kun lista on valmis, voi olla hyvä pitää se lähelläsi muistuttamassa sinua, että sinä et ole yhtä kuin ajatukseksesi. Alla keinoja harjoitella ajatusten hyväksymistä päivisin ja öisin. Mitä enemmän harjoittelet päiväsaikaan, sitä helpompi ei-toivotut ajatukset on karistaa yöllä.

TERVETULOTOIVOTUS. Milloin tahansa huomaat ei-toivotun ajatuksen ilmestyvän mieleesi, toivota se tervetulleeksi ystävällisesti: ”Tervetuloa”, ”Tule sisään”. Jos se on säännöllisesti toistuva ajatus, noteeraa se sanomalla: ”Ai, sinä taas” tai ”Kiva nähdä taas”. Sitten palauta huomiosi siihen, mitä olit tekemässä juuri ennen kuin ajatus ilmaantui (esim. sängyllä makaamiseen).

KUVAILU. Jos tervetulotoivotus tuntuu liian vaikealta tässä vaiheessa, voit kokeilla noteerata vieraasi neutraalilla tavalla. Kun sellainen ilmaantuu, lisää ajatuksen alkuun etuliitteeksi lause kuten ”Minulla on ajatus, että jos en saa pian unta, huomisesta ei tule mitään.” Vaihtoehtoisesti voit kuvailla mitä mielesi on tekemässä, kuten ”Siellä se mieleni taas höpöttelee.” tai ”Joo joo, tuon tarinan olen kuullut ennenkin.” Tämä luo paljon kaivattua etäisyyttä sinun ja ajatustesi väliin.

KIITTÄMINEN. ”Kiitos sinulle, Mieleni, tästä ajatuksesta” on toinen yksinkertainen, tehokas ja myötätuntoinen tapa selviytyä ajatuksistasi. Se eriyttää sinut ajatuksistasi ja kertoo aivoillesi, että olet turvassa.

NIMITTELY. Kun tulet tutuksi monsteriajatustesi kanssa, voit alkaa käyttää niiden lyhyitä nimiä ja olla leikkisä suhtautumistavassasi, kuten ”Juuri kun pääsin sänkyyn, niin johan näen, että AINOA on ilmestynyt ja olet näköjään ottanut mukaan SAIRAUDENKIN. Tervetuloa vaan molemmat.”

Lue myös blogini Kun tunteet valvottavat, jossa kerron, miten toivotat tervetulleeksi ei-toivotut tunnereaktiot ja fyysiset tuntemukset.

 

Lähde: The Sleep Book, Dr Guy Meadows, 2014

Lisää blogeja