Mantralla parempi meditaatiokokemus?

Alkaako sinua ahdistaa hengitykseen keskittyvässä mindfulness -harjoituksessa tai alatko hengittää silloin tahtomattasi eri tavalla? Jos koet niin, olet niinkuin minä. Minulle sopii siksi paremmin mantraan keskittyvä meditointi. Ehkä sinullekin?

Mitä eroa on mindfulness- ja mantrameditaatiolla?

Mindfulness -meditoinnissa yksi tyypillinen keskittymisen kohde on hengitys. Hengitys toimii siinä ankkurina eikä mantra. Sekä hengitys että mantran toisto ovat tehokkaita keskittymisen kohteita meditoitaessa. Kun mieli haluaa vaeltaa pois meditatiivisesta tilasta, mantra (tai hengitys) auttaa palaamaan siihen. Se, kumpi keskittymisen kohde sopii sinulle, on sinun itse selvitettävä kokeilemalla. Jos olet keskittynyt hengitykseesi meditoidessasi ja kokenut saavasi siitä vain vähän hyötyjä, silloin mantra saattaa toimia sinulla paremmin. Jotkut, kuten minä, kokevat ahdistusta keskittyessään hengitykseen, ja joidenkin mielestä hengitystä on vaikea eriyttää ajatuksista, minkä seurauksena keskittyminen alkaakin muuttamaan hengitystä, mikä ei ole tarkoitus. Jotkut mediaatiovalmentajat ja asiantuntijat väittävät jopa, että 2000 -luvun ihmiset tarvitsevat mantran meditoimiseen, koska aivomme ovat koko ajan niin ylivirittyneet.

Mantra on sana tai lause, jota toistetaan (joko mielessä tai ääneen) aina kun mieli alkaa vaeltamaan meditoinnin aikana.

Tyypilliset mantratyylit

1. Itsesuggestiot

Mantrojen oletetaan usein olevan itsesuggestioita kuten ”toivotan tervetulleeksi rakkauden, menestyksen ja sisäisen rauhan elämääni”. Tällaiset mantrat voivatkin olla tehokkaita tavoitehakuisessa meditoimisessa. Silloin tärkeää on valita syvällisesti sinulle merkityksellinen mantra.

Itsesuggestioharjoittelun tekeminen meditoinnista erillään voi myös olla hyvä vaihtoehto. Ehkä sinulla on useita positiivisia fraaseja, jotka resonoivat kanssasi. Itsesuggestioharjoittelu tarkoittaa positiivisten fraasien toistamista päivittäin sekä aika ajoin niiden merkityksen syvällisempää pohdintaa. Saatat haluta asettaa tavoitteeksi, että olet ystävällisempi tai että koet enemmän rakkautta elämässäsi. ”Ystävällisyyden” ja ”rakkauden” käyttäminen mantrana meditoidessa voi vahvistaa tavoitettasi ja tulosten saavuttamista.

2. Sanskrit mantra

Sanskrit mantra on pyhä ääni (värähtelevä tai melodinen), tavu, sana tai lause, jolla uskotaan olevan psykologista tai hengellistä voimaa. Sanskrit mantralla on myös lisähyöty: ei-tuttu sana. Kun käytät ”outoa”/ennestään tuntematonta sanaa ilman merkitystä sinulle sen sijaan, että käyttäisit tuttuja sanoja, jotka voivat herättää tunteita tai ajatuksia meditaation aikana, vaikutus on hyvin rentouttava ja jopa yliluonnollinen. Sanskrit mantrat ovat peräisin tuhansia vuosia vanhoista hindulaisista ja buddhalaisista traditioista. Esimerkiksi ’Om’ tai ’Om Shanti’ ovat yksinkertaisia Sanskrit mantroja, joista suurin osa meistä on kuullut. Sanskrit mantroja on satoja ellei tuhansia, joista valita.

Mantrameditaatio voi mennä esimerkiksi näin: ajatus, ajatus, mantra, ajatus, mantra, ajatus, ajatus, ajatus mantra. Joka kerta, kun huomaat mielesi vaeltavan, toista mielessäsi mantra. Näin tehdessäsi lisäät aivojesi joustavuutta sekä keskittymiskykyäsi ja psykologista hyvinvointiasi. Sen lisäksi voit myös saada henkisen tai yliluonnollisen kokemuksen mennessäsi ajatustesi ”tuolle puolen” vaikkakin vain muutamaksi sekunniksi kerrallaan. Mantrameditaation hyödyt vaihtelevat lyhyen aikavälin hyödyistä (parempi meditaatiokokemus ja hermoston rauhoittuminen) pitkän aikavälin hyötyihin (keskittymiskyvyn parantuminen ja kielteisten tunteiden väheneminen).

Mantra tarkoittaa ”mielen välinettä”. Se voi toimia erityisen hyvin niillä, joilla on hyvin aktiivinen mieli meditaation aikana.

Opin itse mantroista ensimmäisen kerran kesällä 2019, jolloin kävin puolisoni kanssa Transsendenttisen meditaatiokurssin. Aluksi tuntui oudolta hokea mantraa mielessä, ja jouduinkin jatkuvasti palauttamaan vaeltavan mieleni takaisin mantralla. Meitä kurssilaisia rauhoitettiin, että se on ihan normaalia, enkä ole sittemmin ottanut paineita siitä, vaikka mieleni on välillä aktiivisempi. Huomasin, että mantran avulla meditointi onkin itse asiassa hyvin miellyttävää ja helppoa. Nykyään meditoin joka aamu noin 20 minuutin ajan ja koen saavani sen avulla rauhallisen lähdön päivään. Olen myös huomannut saavani meditoinnin aikana uusia oivalluksia ja ideoita, jotka ovat nousseet ilmeisesti alitajunnastani saavutettuani riittävän syvän lepotilan.

Mistä löytää itselle sopiva mantran? Siihen on useampia vaihtoehtoja. Periaatteessa voi vain yksinkertaisesti päättää käyttää itsestä miellyttävältä kuulostavaa ja tuntuvaa mantraa. Tunnetuin mantra lienee ’Om’. Toinen vaihtoehto on käydä transsendenttisen meditaation kurssi, jossa TM opettaja antaa kurssin lopuksi sinulle henkilökohtaisen mantran. Kolmas vaihtoehto, jota itse nykyisin käytän, on kuunnella ohjattuja meditaatioita, joista jokaisessa meditoidaan eri mantralla. Itse pidän erityisesti Deepak Chopran ohjaamista meditaatioista, joita löytyy mobiilisovelluksesta Chopra App.

Lisää blogeja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.