MUIJANUKUTUS! podcast


Joka tuutista toitotetaan, miten tärkeä uni on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, mutta entä jos ei pysty nukkumaan, vaikka kuinka haluaisi? 

MUIJANUKUTUS! -podcast on meidän kahden univalmentajan ja ex-unettoman Päivi Karhun ja Katía Uusikartanon hostaama uneen keskittyvä podcast. Tarjoilemme jämäkkää, mutta lempeää puhetta unettomuudesta sinulle, joka olet jo kokeillut kaikkea ja jonka voimat ja ideat alkavat olla vähissä. 

Kannattaa ottaa Muijanukutus -Facebooksivu heti seurantaan, niin saat tietää ensimmäisten joukossa tulevista jaksoista! Voit kuunnella podcast -jaksoja Spotifyssa, Suplassa, Apple Podcastsissa tai Google PodcastsissaMuijat nukkumaan -Facebook ryhmä on herkkäunisille, unettomille tai ajoittain huonoista unista kärsiville muijille tarkoitettu vertaisryhmä, jossa jaetaan naisten kesken kokemuksia unettomuudesta ja vinkkejä unihaasteiden kanssa selviämiseen.

Jakso 10. EX-UNETTOMAN SELVIYTYMISTARINA – MAIJA 43 V

Herkkäunisyys ja erityisherkkyys yhdistettynä haasteelliseen elämäntilanteeseen aiheuttivat 10 vuoden sodan unettomuuden kanssa

Maija oli jo lapsena herkkäuninen, ja hän kertookin olevansa erityisherkkä. Unettomuus paheni 30-vuotiaana useiden samanaikaisten stressitekijöiden myötä. Maija kertoo, miten hän oli 10 vuoden ajan sodassa unettomuutensa kanssa, kunnes päätti ettei jaksa enää taistella ja lopetti unen suorittamisen. Pysähtyminen ja hyväksyminen toivat viimein avun vakavaan unettomuuteen ja uupumukseen.

Jakso 9. EX-UNETTOMAN SELVIYTYMISTARINA – MARIA 64V

Ruuhkavuodet ja yksinhuoltajuus käynnistivät vuosikymmenien unettomuuden

Nykyisin eläkkeellä oleva Maria kertoo useita vuosikymmeniä kestäneestä unettomuudestaan, joka alkoi yksinhuoltajuudesta ja jokailtaisesta ajatuksesta ”pakko saada unta, että jaksan töissä ja lasten kanssa”. Vuosien varrella Maria on kokeillut vaikka mitä uniongelmiinsa, ja jakaa nyt kuulijoille mikä häntä on auttanut. Maria on nukkunut viimeisen vuoden ajan hyvin ja lähes ilman unilääkkeitä.

Jakso 8. EX-UNETTOMAN SELVIYTYMISTARINA – LIISA 47V

Traumaattinen tapahtuma murrosiässä oli lähtölaukaus 30 vuoden unettomuudelle

Liisan unettomuus alkoi jo murrosiässä erittäin traumaattisen tapahtuman seurauksena. Erityisopettajana työskentelevä Liisa kertoo, mitä kaikkea näihin vuosiin mahtui, kunnes hän löysi avun epätasapainossa olevaan hermostoonsa sekä turvallisuuden tunteen olla omassa kehossaan. Ja alkoi jälleen nukkumaan hyvin 30 vuoden jälkeen.

Jakso 7. AIVOT HÄIRIKÖIVÄT KUN PITÄISI NUKKUA! Vieraana Arto Pietikäinen

Levottoman mielen ja hurjan ajatuslaukan rauhoittaminen unille on välillä todella haastavaa, vai mitä? Tässä jaksossa käsittelemme sitä, miten mielen ylivireystilan saa purettua ja miten oppia olemaan murehtimatta omasta nukkumisestaan. Me ex-unettomat muijanukuttajat vaihdamme ajatuksia myös unettomuuden kanssa kamppailusta ja unettomuuden uusiutumisen pelosta.Vieraanamme on kouluttajapsykoterapeutti ja psykologi Arto Pietikäinen. Hänen kanssaan keskustelemme mm. huolien ja murheiden käsittelystä, unettomuuden kanssa köydenvedosta sekä siitä miten voisi pysyä levollisena, vaikka valvookin. Podcastin lopuksi asiantuntijavieraamme ohjaa kuulijoille hyväksyvän tietoisen havainnoinnin harjoituksen.

Jakso 6. HYVÄT, PAHAT UNILÄÄKKEET! Vieraana Katinka Tuisku

Tiedätkö mitään muuta lääkettä, johon suhtauduttaisiin niin ristiriitaisesti, pelonsekaisin tuntein ja itseään syyllistäen, kuin unilääkkeet? Tässä jaksossa keskustelemme unilääkkeistä ja muista unettomuuteen käytettävistä lääkkeistä ja hoitokeinoista sekä siitä, miten unilääkkeistä voi päästä eroon halutessaan. Lisäksi me muijanukuttajat kerromme omista kokemuksistamme ja tuntemuksistamme lääkkeiden käyttöön liittyen, sekä miten lopulta useiden yritysten jälkeen onnistuimme vierottautumaan niistä.Vieraanamme on unilääketieteeseen pätevöitynyt, psykiatrian erikoislääkäri ja dosentti Katinka Tuisku, joka kertoo mm. eri tyyppisistä unilääkkeistä, uusista tuulista unilääkerintamalla ja vaihtoehtoisista lääkkeistä. Hän kertoo myös vaikean unettomuuden hoitamisesta, unettomuuden lääkkeettömistä hoitokeinoista ja antaa ohjeita unilääkkeiden lopettamiseen.

Jakso 5. KROPPA NIIN YLIKIERROKSILLA ETTEN SAA UNTA! Vieraana Minna Martin

Kuulostaako tutulta? Tässä jaksossa keskustelemme mm. stressin salakavalasta vaikutuksesta uneen, siitä kun kaasu hirttää kiinni eli sympatikotoniasta, levottomista jaloista sekä siitä, miten levotonta kehoa voisi rauhoittaa unille ja miksi se on välillä niin helkkarin vaikeaa. Kerromme myös omista Firstbeat -hyvinvointianalyysien tuomista oivalluksistamme ja pohdimme, miksi Ouran mittaama levollisuus on meillä muijanukuttajilla usein punaisella.Vieraanamme on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti Minna Martin, joka kertoo miten hengityksen avulla voi saada rennomman ja turvallisemman olon nukkumista ajatellen. Lisäksi Minna antaa muutaman helpon ja miellyttävän vinkin kehon (ja miksei myös mielen) rauhoittamiseen ja hellimiseen.

Jakso 4. HORMONIT SOTKEVAT NUKKUMISEN! Vieraana Päivi Polo

Tiedätkö, miten monilla tavoilla hormonit vaikuttavat naisen nukkumiseen? Tämä jakso keskittyy tähän melko vähän tutkittuun ja aivan liian vähän puhuttuun aiheeseen. Käymme läpi naisen hormonaalista elämää murrosiästä vaihdevuosiin. Juttelemme myös hormonikorvaushoidon vaikutuksista uneen ja yleiseen terveyteen. Ja tottakai me Muijanukuttajat jaamme myös muita vinkkejä parempiin uniin vaihdevuosissa. Vieraanamme on synnytys- ja naistentautiopin professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, unitutkimuksen erityisasiantuntija Päivi Polo.

Jakso 3. MUN ON PAKKO SAADA UNTA TAI EN SELVIÄ HUOMISESTA! Vieraana Anne Karilahti

Oletko pysähtynyt koskaan miettimään, onko tämä totta vai uskomus? Tässä jaksossa sukelletaan mielen ja alitajunnan maailmaan. Jutellaan uskomuksista, erilaisista unta haittaavista ajatusmalleista. Pohditaan myös sitä, miten omien arvojen vastaisesti eläminen voi olla yksi merkittävä tekijä unettomuuden taustalla. Ja kuten tavallista, me Muijanukuttajat avaamme myös omia kummallisia uskomuksiamme ja kerromme miten niitä voi työstää, jotta saisi unenlahjansa takaisin. Vieraanamme on Valmentamon toimitusjohtaja, Vuoden Coach 2019, kirjailija, omannäköisen elämän ja onnellisuuden puolestapuhuja Anne Karilahti.

Jakso 2. MUUT EI YMMÄRRÄ ERITYISHERKÄN UNIHAASTEITA! Vieraana Taina Laane

Erityisherkkyys on ominaisuus, joka koskettaa monia unettomia. Tässä jaksossa vieraanamme on positiivisen psykologian asiantuntija, kirjailija ja kouluttaja Taina Laane. Tainan kanssa juttelemme mm. herkkyydestä, ylivirittyneisyydestä, itsemyötätunnosta sekä tietoisen läsnäolon taidosta. Herkkäuninen saa tästä jaksosta varmasti paljon ajateltavaa, apukeinoja sekä lohtua!

Jakso 1: UNETTOMISTA MUIJANUKUTTAJIKSI!

Tässä avausjaksossa me hostit Päivi Karhu ja Katía Uusikartano kerromme rohkeasti ja mitään peittelemättä omista unettomuuskokemuksistamme. Luvassa on raa´an rehellistä ja avointa keskustelua pitkään jatkuneesta kroonisesta unettomuudesta ja unilääkeriippuvuudestamme. Paljastamme myös, miten itse tuunasimme elämäntapojamme ja näin tasoitimme tietä paremmille unille.