Ajoitus on kaikki kaikessa

Tiedätkö kronotyyppisi?

Jokaisella ihmisellä on oma biologinen vuorokausirytminsä. Olet varmasti havainnut, että jotkut heräävät aikaisin, tai joillain ei ole samaan aikaan nälkä kuin sinulla, tai he ovat täynnä energiaa kun sinä alat jo rauhoittua yöunille. Perinteisesti ihmisiä on jaoteltu ilta- ja aamuvirkkuihin ja ehkä niihin, jotka ovat jotain siltä väliltä. Unilääketieteesen perehtynyt psykologi Michael Breus on hiljattain päätynyt määrittelemään neljä kronotyyppiä: 1) Delfiini, 2) Leijona, 3) Karhu ja 4) Susi. Nämä tuntuvat ainakin minusta järkeen käyviltä, ja löysin helposti oman kronotyyppini. Kerron myöhemmin blogissani, mikä se on ja miten sain sen selville. Ensin kuitenkin lyhyt kuvaus kronotyypeistä.

1. Delfiini

Delfiinit nukkuvat vain toisella aivopuoliskolla kerrallaan. Toinen aivopuolisko on hereillä ja varuillaan vaarojen varalta. Delfiini kronotyyppinä kuvaa herkkäunista, älykästä ihmistä. Jos olet melkein koko elämäsi kärsinyt univaikeuksista ja ahdistut ja stressaannut helposti, olet todennäköisesti delfiini.

Keskeiset luonteenpiirteet: varovaisuus, introverttiys, neuroottisuus, älykkyys

Keskeiset käyttäytymismallit: riskien välttämäminen, perfektionismi, taipumus pakko-oireiluun, huomion kiinnittäminen yksityiskohtiin

Uni/vireys kaava: Delfiinit eivät yleensä koe herätessään olevansa virkistyneitä. He ovat väsyneitä myöhään illalla, mutta nukkumaan mennessään huomaavatkin olevansa ylivirittyneitä. Delfiinit ovat tehokkaimmillaan pyrähdyksinä pitkin päivää. He yrittävät ottaa päiväunia univajeen paikkaamiseksi, mutta eivät oikein onnistu siinä.

2. Leijona

Leijonat ovat aamulla metsästäjiä ja ravintoketjun huipulla. Leijona kronotyyppinä kuvaa aamuorientoitunutta optimistia. He heräävät luontaisesti aikaisin ja ovat varsin pian heräämisen jälkeen täydessä iskussa. Toisaalta iltauutisten aikaan he ovat jo valmiita nukkumaan.

Keskeiset luonteenpiirteet: tunnollisuus, vakaus, käytännöllisyys, optimismi

Keskeiset käyttäytymismallit: ylisuorittaminen, terveyden ja kunnon priorisointi, pyrkiminen myönteisiin vuorovaikutustilanteisiin, strategiointi

Uni/vireys kaava: Leijonat heräävät silmät kirkkaina aamuvarhain, alkavat tuntea väsymystä myöhään iltapäivällä, ja nukahtavat helposti. He ovat virkeimmillään keskipäivän aikaan ja tehokkaimmillaan aamulla. Leijonat eivät nuku päiväunia juuri koskaan. He tekevät mieluummin jotain hyödyllistä.

3. Karhu

Karhut ovat hyviä nukkujia ja metsästävät milloin tahansa. Karhu kronotyyppinä kuvaa seurallista ihmistä, joka mieluiten elää auringon kiertokulun mukaisesti. He ovat unenpöpperössä korkeintaan tunnin tai pari heräämisen jälkeen.

Keskeiset luonteenpiirteet: varovaisuus, ekstroverttiys, ystävällisyys, avarakatseisuus

Keskeiset käyttäytymismallit: konfliktien välttäminen, pyrkimys terveellisiin elintapoihin, onnellisuuden priorisointi, tuttuun turvautuminen

Uni/vireys kaava: Karhut heräävät unenpöpperössä painettuaan torkkukytkintä kerran ja kaksi. He alkavat tuntea itsensä väsyneeksi iltasella, ja nukkuvat syvää unta, mutta eivät niin paljon kuin haluaisivat. He ovat virkeimmillään aamupäivästä aikaiseen iltapäivään ja tehokkaimmillaan myöhään aamulla. He ottavat päiväunia viikonloppuisin sohvalla.

4. Susi

Sudet ovat yöllisiä saalistajia. Susi kronotyyppinä kuvaa yösuuntautunutta ekstroverttia. Sudet tunnistaa siitä, että heille aamuherääminen on yhtä helvettiä ja he ovat useita tunteja heräämisen jälkeen tokkurassa. Toisaalta he ovat parhaassa iskussa illalla ja yöllä. Sudet ovat usein luonteeltaan kyynisempiä mutta luovempia kuin muiden kronotyypien edustajat.

Keskeiset luonteenpiirteet: impulsiivisuus, pessimismi, luovuus, ailahtelevuus

Keskeiset käyttäytymismallit: riskinotto, mukavuuden priorisointi, elämyshakuisuus, voimakkaat tunnereaktiot

Uni/vireys kaava: Susien on vaikea herätä ennen klo 9. He ovat tokkuraisia keskipäivään asti, eivätkä koe itseään väsyneeksi ennen keskiyötä tai myöhemmin. He ovat virkeimmillään klo 19 ja tehokkaimmillaan myöhään aamulla tai myöhään illalla. Päiväunet houkuttavat, mutta jos susi nukkuu päivällä, hän ei saa unta yöllä.

Joku saattaa tunnistaa oman kronotyyppinsä jo yllä olevista kuvauksista. Suosittelen kuitenkin tekemään tämän yksinkertaisen anonyymin testin, jolla saat selville kronotyyppisi varmemmin.

Niin ja se minun kronotyyppini tosiaan on nimeni veroisesti Karhu🐻. Tosin aikaisemmin, kun pystyin nukkumaan vain unilääkkeiden avulla, olisin ehkä saanut tulokseksi Delfiini🐬😊. Mitä tällä tiedolla sitten tekee? Kronotyyppisi ymmärtäminen auttaa sinua määrittelemään juuri sinulle optimaalisen nukkumaanmeno- ja heräämisajan sekä järjestämään aikataulusi muutenkin omalle kronotyypillesi sopivaksi. Kun nukut kronotyypillesi sopivaan aikaan, nukahdat nopeammin, sinulla on vähemmän yöllisiä heräämisiä, ja saatat saada enemmän syvää unta.

Lue myös blogini Ajoitus on kaikki kaikessa -nukkumisessakin, jossa kerron, mihin aikaan eri kronotyyppien kannattaa mennä nukkumaan, heräämään ja ottaa päiväunet.

Lähde: The power of when, Breus, 2016

Lisää blogeja